Klavierkonzert des Ivan Basic im Rahmen der Salzkammergut Festwochen Gmunden 2014 im Stadttheater Gmunden. Dieses Bild zeigt den Pianisten Ivan Basic

Ciklus koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu

– FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU –

IV SEZONA

IVAN BAŠIĆ, klavir

Program: Skarlati, Hajdn, Šopen, Vujić

Organizatori ciklusa: FMU i Guarnerius

Pokrovitelj projekta: kompanija NELT

SLOBODAN ULAZ

Ivan Bašić (Beograd, 1996) je završio SMŠ „Mokranjac“ kao đak generacije u klasama prof. Milice Vasiljević-Bisenić i prof. Željke Vorkapić. Posle toga je upisao FMU (2013), kao prvoplasirani na prijemnom ispitu, kod prof. Nevene Popović.

Osvojio je brojne nagrade i priznanja: dva puta je bio laureat republičkog takmičenja, osvojio je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Banjalučki bijenale“ (2012), „Davorin Jenko“ (Šabac) i drugim. Nastupao je kao solista sa orkestrom izvodeći Grigov Koncert za klavir i orkestar u a-molu. Osvojio je bronzanu medalju na takmičenju mladih muzičara u Kustendorfu, kao i u Radovljici (Slovenija) na takmičenju „Šopenov zlatni prsten“. Održao je više solističkih koncerata u Beogradu, Banjaluci i drugim gradovima. Osvojio je prvu nagradu na takmičenju „F. Šopen“ u Rimu i nagradu za najboljeg učesnika iz istočnoevropskih zemalja. Tim povodom je nastupio na završnom koncertu u Rimu koji je prenosilo nekoliko evropskih radio-televizijskih stanica. Nastupao je u Novom Sadu, Beogradu, kao i u brojnim emisijama na radiju i televiziji.

U julu 2014. godine je nastupio na letnjem festivalu u Austriji (Gmunden), a u septembru iste godine je imao solistički koncert na festivalu „Tisin cvet“ i nastup sa talentovanom mladom violončeliskinjom Irenom Josifoskom, sa kojom je premijerno izveo Jevrejsku svitu našeg kompozitora Aleksandra Vujića. U januaru 2015. godine izveo je Šopenov klavirski koncert u f-molu na Velikoj sceni Kolarčevog narodnog univerziteta, sa gudačkim kvartetom Vae Soli.

Marta meseca 2014. godine mu je dodeljena nagrada časopisa „Muzika klasika“ za najboljeg mladog umetnika-izvođača (2013).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *