GORDANA JOSIFOVA NEDELKOVSKA, oboa (Makedonija)
Elena Atanasovska Ivanovska, klavir (Makedonija)
Oboistkinja GORDANA JOSIFOVA NEDELKOVSKA uživa izuzetan ugled među najvišim muzičkim krugovima širom Evrope, a smatra se jednim od najznačajnijih makedonskih umetnika.
Kritika je naziva “prefinjenom pesnikinjom oboe“, a njeno ime je sinonim za težnju ka savršenstvu u muzičkom izrazu.
Nastupa širom Evrope, a izuzetno je cenjen i njen pedagoški rad.
Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

GORDANU JOSIFOVU NEDELKOVSKU kritika naziva “prefinjenom pesnikinjom oboe”, a njeno ime je u makedonskim kulturnim krugovima sinonim za težnju ka savršenstvu u muzičkom izrazu.
Po završetku redovnih studija na Fakultetu za muziku Univerziteta “Ćirilo i Metodije” u Skoplju, upisuje postdiplomske studije oboe i engleske horne na istom fakultetu, u klasi Kira Davidovskog. Usavršavanje nastavlja na Mocart akademiji u Varšavi i Banff Centre of Music and Sound u Kanadi. Za vreme školovanja beležila je brojne kamerne nastupe.
Profesorka Josifova Nedelkovska je ugledni član Udruženja muzičara Makedonije i prorektor Fakulteta za muziku Univerziteta “Ćirilo i Metodije”, gde i redovni profesor na odsecima oboe, kamerne muzike i metodike nastave. Takođe je i predsednica Univerzitetskog saveta za kulturu.
Gordana je članica odbora Makedonske nacionalne radio i televizije, predsednica Muzičke omladine i članica odbora koji dodeljuje nagradu “Sv. Klement”.
Od Gordaninih važnih nastupa, izdvajamo tri koncerta na Danima makedonske kulture u St. Petersburgu (solista sa Simfonijskim i kamernim orkestrom St. Petersburga), nastup u Moskvi sa kamernim orkestrom “Musica Viva”, nastup na festivalu “Emilia Romagna” u Bolonji (Italija), festivalu Altenburger Music Festival u Nemačkoj, resital u Royal Music Academy u Hagu (Holandija), nastup na koncertu održanom u čast Sv. Ćirila u Rimu (Italija), koncert na Ljubljanskom letnjem festivalu, Splitskom letnjem festivalu (solista sa Makedonskom filharmonijom), Večerima Sv. Donata u Zadru, Nomusu (Novi Sad), Beogradu, na Ohridskom letnjem festivalu (solista sa kamernim orekstrom “Sophia Soloists” iz Bugarske i kamernim orkestrom “Gudači Sv. Đorđa” iz Beograda), na Skopskom letnjem festivalu.
Koncertirala je širom sveta, zajedno sa Makedonskom filharmonijom, Makedonskim kamernim orkestrom i Simfonijskim orkestrom RTS-a.
Jedan je od osnivača “Ohridskih bisera 2005 – međunarodnog takmičenja mladih muzičara” i već 10 godina je članica Makedonskog duvačkog kvarteta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *